Wednesday, 14 December 2011

Cerita Temu Duga ku Di HUKM...

Assalammualaikum....

huhuhu nk Cik Yun dapat interview kat HUKM...
Hahahha dah lah lmbt tp nsb bek lor x mula lagi..
Nie sume yer sbb pi perak hahha jln2 sebelum masuk poli Selasa nnty 20.12.2011

sAMPai2 jer pi lah naik lif tingkat 7...
huhuhu perut aq dah lah sakit nak terkucil lagi lapo pon ade gak..
nk dikatakan sume rase lah hahha..
Aq teringt lagi klau Upsr ker Pmr ker Spm ker Or exam Sem 1 Hingga 4
Perut aq msty sakit smpai bnyk kali msuk tnds tp x der ape2..
hahha nervues lor Khaha2..

Aq smpai2 pi pejabat ape tah nme die..
Than ade akak tu ckp pi klinik ape tah tp mcm nme bunga huhuhu
ape2 lah aq nie bukan yer suke ingt2 nie..
Kelam kabut punya pasal lah an takut lmbt perut aq sekali lagi sakit hhaha

Dah smpai kat klinik tu ade akak tu suh ddk dulu tgu giliran tuk intrview lak..
hahha nsb bek aq yg ke3..
Dah x tahan aq cepat2 tnye akak yg kje kat situ mne tndas..
Hahahha mmg sengal jer aq nie patut lah x dpt kje kah2...

Lega dah lps pi toilet..
nie giliran aq lak pi masuk blik intrview..
mmg sume rase ade hahha sbb pertama kali an
aq gan selamba ddk sambil2 goyang2 kan kerusi..
Gila ape mne ade owg mcm tu an aq jer kot hahah

Lps dah intrview tu yuhhhh..
Lega rase yer dan dgn malas aq tlg pangilkan owg lain lak..
hahah mcm perkeja kat situ lak aq nie hahha layan jer lah..
Nie kne tngu 2 mngu lagi..
Tp aq rse mmg x dpt lah rezeki x der lagi tuk aq kje..
hahha oleh yang demikian aq kne lah abiskn stdy kat
Politeknik Seberang Perai..
HUHUHUHU mcm mne rse yer an huhuhu

nie AQ Nk tuju lagu hahah

next to you hahaha


untuk hiburan aty ku yng sengal ayam nie hahha :P

Ombak Rindu the best story huhuhu So Sad


Lagu yang best sama macam jalan cerita Ombak Rindu....
Rugi sapa yg menonton lagi hehheh

Lagu2 ku heheheh



Lagu I want to spend my lifetime loving you

Moon so bright, night so fine,
keep your heart, here with mine,
life´s a dream, we are dreaming.

Race the moon, catch the wind,
ride the night, to the end,
seize the day, stand up for the light.

I want to spend my lifetime loving you,
if that is all in life I ever do.

Heroes rise, heroes fall,
rise again, win it all,
in your heart can´t you feel the glory.

Through our joy, through our pain,
we can move, worlds again,
take my hand, dance with me.

I want to spend my lifetime loving you,
if that is all in life I ever do,
I will want nothing else to see me through,
if I can spend my lifetime loving you.

Though we know, we will never come again,
where there is love, life begins,
over and over again.

Save the night, save the day,
save the love, come what may,
love is worth, everything we pay.

I want to spend my lifetime loving you,
if that is all in life I ever do.

I want to spend my lifetime loving you,
if that is all in life I ever do.

I will want nothing else to see me through,
if I can spend my lifetime loving you.


lagu2 kegemaran ku hehehe....


Adele - someone like you

 heard that you settled down
That you found a girl and you’re married now.
I heard that your dreams came true.
Guess she gave you things I didn’t give to you.

Old friend, why are you so shy?
Ain’t like you to hold back or hide from the light.

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn’t stay away, I couldn’t fight it.
I had hoped you’d see my face and that you’d be reminded
That for me it isn’t over.

Never mind, I’ll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don’t forget me, I beg
I remember you said,
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,”
Yeah.

You know how the time flies
Only yesterday was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited
But I couldn’t stay away, I couldn’t fight it.
I had hoped you’d see my face and that you’d be reminded
That for me it isn’t over.

Never mind, I’ll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don’t forget me, I beg
I remember you said,
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead.”

Nothing compares
No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?

Never mind, I’ll find someone like you
I wish nothing but the best for you
Don’t forget me, I beg
I remember you said,
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead.”

Never mind, I’ll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don’t forget me, I beg
I remember you said,
“Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead.”


video

Tuesday, 29 November 2011

huhuhu....Bosan.Bosan Dan Bosan


Cerita2 Zaman Sekarang...Layan jor

Ya, zaman sekarang ni terlalu complicated , sehingga perkara seperti ni pun nak kena diajar, of course la kepada yg bajet hot tu , yg selalu update status macam ni , 

"Ada sorang laki tu minta couple dgn I.Nak terima dia ke tak ea.. I ingat nak study dulu..tapi I takut dia tak faham..I takut dia buat benda yg bodoh..Macam mana ni ?? I bingung ni kawan-kawan..."

Biasalah , zaman sekarang ni, perkara sehingga tahap termudah seperti nak berus gigi pun dia nak update kat facebook.

So, untuk membantu golongan bajet hot seperti di atas , atau pun kepada mereka yg benar-benar inginkan cara untuk menolak pelawaan couple, tips-tips di bawah mungkin berkesan untuk korang cuba.

Warning !! Hazardous Tips !! Use at your own risk !! 

* Cara ini adalah alternatif sekiranya korang benar-benar kehabisan idea untuk menolak pelawaan sang manusia itu

Cara Tidak Kejam 

1) Katakan Kepadanya, Korang Mempunyai Penyakit Kronik.

Ye..mungkin korang dikira agak menipu.Tetapi menipu untuk mengelakkan perkara yg tidak baik adalah diharuskan.Korang katakan padanya kononnya korang tu ada penyakit kronik.Kalau couple pun, maybe dalam 2-3 tahun lagi, dia kena cari pasangan yg lain.Tak kan dia nak kot couple lagi dengan korang.Jenis lelaki zaman sekarang ni mana sanggup sehidup semati.Tak wujud dah kot lelaki macam tu.

2) List-kan Kepadanya Syarat-Syarat Menantu Yang 'Mak' Korang Tulis

Berikan kepada dia syarat-syarat untuk menjadi menantu yg kononnya mak korang tulis.Jangan la bagi yg senang-senang.Nanti mudah sgt dia buat.Bagi yg agak sukar tapi tak mustahil.Contohnya kena hafal sekurang-kurangnya 5 juzuk Al-Quran dulu ke, kene amal pakai jubah atau serban ke, dll.Jangan korang memandai list-kan suruh dia cari semangkuk hati nyamuk, nak jambatan emas dari KLCC ke rumah korang ke, kang dia datang bawak geng nak bom rumah korang, pandai-pandai la tanggung ye.

3) Beritahu Kepadanya, Ada Lelaki Lain Minat Korang , and Dia tu Ganas

Cakap kepada dia dengan lemah lembut , katakan bahawa sebenarnya korang takut, sebab ada lelaki lain yg jugak minat kat korang, dia selalu pantau fb korang la , blog korang la, takut-takut ade lelaki lain yg kacau korang.And katakan padanya lelaki tu ganas.Dah berapa lelaki yg kacau korang dah kene belasah dengan dia. ==''

Cara Kejam

1) Katakan Bahawa Korang Tak Suka Langsung Kepada Dia

Ini cara paling mudah.Cakap je yg korang tu tak minat langsung kat dia.Camne nak kaple kalau tak minat.Tak payah nak takut dia buat benda bodoh ke tidak, tu masalah dia.Iman lemah, mmg macam tu.

2) Beritahu Dia , Korang Dah Minat Kat Ayah/Emak Dia

Ok.. ni tips agak gila.Korang cakap je yg sebenarnya korang bukan tak nak couple dengan dia , tapi korang dah jatuh cinta dgn mak atau ayah (bergantung kepada jantina korang la ) dia.Cara ni cara paling last sekali korang kena pilih.Guna atas risiko sendiri.


Bicara Agama tentang hukum SMS,SURAT ATAU EMAIL BERANTAI...



KINI teknologi semakin maju tetapi adakah kita tahu tentang hukum-hukumnya...
Hari NIe sye ingin berkongsi dgn maklumat yang sye dapat...
Soalan: Saya mendapat 1 emel yg berbunyinya macam ini. ”Jangan Berbangga dengan Calvin Klien & Armani Exchange anda kerana….Pakaian Terakhir anda adalah Kain Kafan…& perfume anda adalah kapur barus..
” Jangan Berbangga dengan BMW & Merz anda kerana….Kenderaan terakhir anda adalah Keranda yang akan diusung…
” Jangan Berbangga dengan Banglo dan Condo anda kerana….Tempat Peristirehat anda yang terakhir adalah Kubur..
” Jangan Berbangga dengan Kehenseman atau Kecantikan anda kerana…..Akhirnya Hanya menjadi santapan si Cacing dan Serangga….
” Saya bersumpah Demi ALLAH S.W.T , Demi ISLAM dan Demi ajaran AGAMA, Saya akan menyebarkan mesej ini ke 15 teman2 saya.. Apabila Saya melanggar Sumpah saya ini, Maka MUSIBAH akan selalu menimpa saya…Saya akan selalu GAGAL dlm usaha dan segala CITA-CITA takkan pernah terwujud.”
Anda sudah bernazar… Pertanyaan daripada anda :
Adakah ini salah satu daripada contoh emel berantai yang sering diperkatakan. Adakah dengan membaca seperti
“Apabila Saya melanggar Sumpah saya ini, Maka MUSIBAH akan selalu menimpa saya… Saya akan selalu GAGAL dlm usaha dan segala CITA-CITA takkan pernah terwujud.”
Anda sudah bernazar…” nazar dengan sendirinya jatuh ke atas diri kita. Saya pernah membaca kisah tentang orang kafir yang sengaja mereka reka ayat seperti ini untuk merosakkan akidah umat islam. Apa pendapat ustaz?
Kebanyakkan email berantai adalah atas dasar kepentigan diri individu tidak bertanggungjawab.
Jawapan: Sebelum saya menyentuh masalah ini, maka lebih baik saya datangkan dahulu maksud dan konsep dakwah. Dakwah mengikut Kamus Dewan Edisi ketiga ialah kegiatan menyeru dan meyakinkan orang lain supaya menerima sesuatu kepercayaan.
Menurut Ensiklopedia Islam dakwah membawa maksud setiap kegiatan yang bersifat menyeru, mengajak dan memanggil orang untuk beriman dan taat kepada Allah s.w.t sesuai dengan garis akidah, syariat dan akhlak Islamiah. Secara kebahasaan, dakwah adalah kata dasar (masdar) dari kata kerja da’a yang bererti panggilan, seruan atau ajakan. Kata dakwah sering dirangkaikan dengan kata “ilmu” dan kata “Islam”, sehingga menjadi “ilmu dakwah” dan “dakwah Islam” atau al-da’wah al-Islamiyah.
Menurut Abu ‘Urwah, pengertian dakwah dari segi bahasa membawa maksud menyeru atau memanggil, sama ada kepada perkara yang haq atau batil. Selain itu, seruan kepada Allah swt. Allah s.w.t berfirman :
“Katakanlah (wahai Muhammad): “Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada agama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan aku menegaskan: Maha Suci Allah (dari segala i’tiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain”. (Surah Yusuf : 108)

1. Dakwah Islamiah yang asli (Syumuliah Fi Da’wah)

Maksud Imam Al-Banna adalah bahawa dakwah Islamiah seharusnya membawa risalah Islam yang asli. Dakwah tersebut bukanlah didalam maksud yang sempit atau terbatas, misalnya terbatas pada sudut kecendekiawanan (keintelekan) saja, atau pada sudut politik semata dan lain-lain. Seterusnya manusia juga perlu memperoleh penjelasan tentang jalan dakwah Islamiah agar mereka faham tujuan dakwah yang sebenarnya sehingga masyarakat umum tidak merasa samar-samar akan cara-cara dakwah Islamiah.

2. Dakwah yang bersifat Rabbani (Robbaniah Fi Da’wah)

Yaitu berdakwah dengan menyeru manusia kepada Allah. “Maka janganlah Engkau (Wahai Muhammad) menyembah Tuhan Yang lain bersama-sama Allah, akibatnya Engkau akan menjadi dari golongan Yang dikenakan azab seksa. Dan berilah peringatan serta amaran kepada kaum kerabatmu Yang dekat. Dan hendaklah Engkau merendah diri kepada pengikut-pengikutmu dari orang-orang Yang beriman.” (As-Syuaraa : 213-215)
Wasilah-wasilah (jalan-jalan) dakwah hari ini dan kemarin mungkin berbeza, dakwah pada masa lalu lebih dalam bentuk ceramah-ceramah atau khutbah-khutbah ataupun ditulis dalam risalah-risalah atau surat-surat. Namun wasilah pada hari ini adalah melalui majalah-majalah, surat kabar, risalah-risalah, peralatan radio, IT dan sebagainya. Kesemuanya ini adalah merupakan jalan untuk sampai kepada hati manusia.
Maksudnya, dakwah pada hakikatnya adalah untuk menghubungi hati-hati manusia, seruan-seruan, program-program dan sebagainya hanyalah berfungsi sebagai media untuk mencapai hakikat tersebut. Jadi, dakwah Islamiyah adalah dakwah yang mana kita ingin mengetuk pintu-pintu hati manusia agar terbuka dan menerima hakikat keimanan kepada Allah swt. Oleh karena itu, tugas kita semua sebagai ahli dakwah adalah untuk memperbaiki jalan-jalan (untuk sampai pada hati manusia) sehingga tercapailah apa yang dimaksud.
Ringkasnya, tugas seorang da’i adalah memanggil manusia kepada Allah, dengan berbicara kepada hati mereka melalui pembentukan kesadaran yang murni terhadap tanggungjawab mereka kepada Allah. Para da’i tidak akan dapat berfungsi sebagai pendakwah yang dapat membawa hidayah seandainya hati para da’i tersebut masih kotor. Karena itulah, Imam Al-Banna mengungkapkan agar para da’i menjadi : “Rahib di malam hari, pejuang di siang hari (Ruhban fil lail, wa fursan fin nahar)”

3. Dakwah yang membawa makna Islah

Maksud dakwah yang membawa makna Islah adalah bahwa kita harus berusaha memperbaiki keadaan yang meliputi Ummah. Termasuk di sini adalah berbagai usaha yang mencakup setiap aspek, yaitu mengislahkan insan, masyarakat, dan negara.
Kita haruslah berupaya sedapat mungkin melaksanakan ataupun membantu setiap aspek yang membawa Islah.
Imam Al-Banna menyimpulkan maksud ini dalam seruannya :
“perbaikilah undang-undang, perbaikilah suasana lahiriah masyarakat, perangilah amalan-amalan yang berlebihan (ibahiah) di dalam masyarakat, susunlah sistem pendidikan… “
Demikian juga di dalam sejarah hidupnya, beliau banyak menulis surat baik kepada para ulama maupun para pemimpin masyarakat agar mereka mengusahakan perbaikan masyarakat dan negara.
Dakwah seharusnya bukan datang untuk menentang segala yang ada di dalam masyarakat, melainkan untuk memperbaikinya. Kita bukanlah bertugas sebagai hakim yang menilai, menghakimi, dan menghukum masyarakat; melainkan sebagai tabib yang mengubati masyarakat. Kita haruslah bersikap seperti pohon, manusia melempari kita dengan batu namun kita membalasnya dengan buah kebaikan.

Methodologi Dakwah

Pada dasarnya dakwah mestilah dilakukan tanpa kekerasan kerana Islam tidak membolehkan kekerasan atau paksaan dalam agama seperti Firman Allah :
“Tiada paksaan dalam beragama(masuk Islam). Sesungguhnya sudah nyata petunjuk dari kesesatan”. (Al-Baqarah : 256)
Menurut al-Mawdudi, paksaan akan melahirkan nifaq dan munafiq kerana dakwah adalah mengajak dengan kesedaran. Namun demikian, terkadang diperlukan kekerasan untuk menjaga kemuliaaan agama atau untuk memelihara masyarakat, negara dan sebagainya. Sebagaimana yang ditegaskan oleh Rasulullah :
“Barang siapa di antara kamu yang melihat kemungkaran hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya. Jika ia tidak sangggup dengan lidahnya. Jika ia tidak sanggup, maka dengan hatinya dan ini adalah iman yang paling lemah. ” (Hadis Sahih Muslim)
Dakwah yang hendak dilakukan hendaklah mengikut metodologi yang diikuti oleh para Nabi dan Rasul, disamping menyesuaikannya dengan perubahan zaman dan persekitaran, mengikut apa yang terbaik untuk zaman dan masyarakat tersebut. Dakwah boleh disampaikan secara lisan, tulisan atau memanfaatkan dari perkembangan teknologi maklumat yang wujud pada masa kini. Secara dasarnya, al-Quran telah memperjelaskan tiga cara dakwah yang efektif, seperti Firman Allah yang bermaksud :
“Serulah kepada jalan tuhan kamu dengan cara hikmah, nasihat yang baik dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik. ” (Al-Nahl; 125)
Ahli tafsir tela menghuraikan maksud tiga cara tersebut :
A. Hikmah : Iaitu keterangan yang jitu dan tepat yang dapat meyakinkan dan menghilangkan keraguan, dengan memasukkan roh tauhid dengan akidah iman, dalil-dalil dan keterangan-keterangan yang jelas sehingga meyakinkan akal. Termasuk dalam hikmah ialah dengan menggunakan susunan kata-kata yang biasa dan senang diterima akal dan bukannya menggunakan kata-kata yang tidak difahami atau sukar difahami oleh penerima dakwah sepertimana yang dilakukan oleh Rasullullah saw.
B. Nasihat Yang Baik (Mauizah Hasanah) : Iaitu huraian–huraian yang memberi petunjuk dan nasihat yang dapat menyedarkan dan membuka pintu hati untuk mentaati semua pertunjuk Islam. Huraian-huraian ini dilakukan dengan jelas dan tanpa menyakitkan hati orang lain. Metode ini ditujukan kepada orang-orang yang menerima dan sudah komited dengan prinsip dan fikrah Islam. Mereka tidak memerlukan kecuali nasihat untuk mengingatkan, memperlembutkan hati, dan menjernihkan segala kekeruhan yang wujud.
C. Berdialog Dengan Cara Yang Baik : Iaitu memberi hujah atau bukti-bukti yang dapat menolak sanggahan dan pendapat lawan. Menurut Amin Ahsan Ishlahi, metode mujadalah hasanah adalah metode yang diizinkan oleh al-Quran, iaitu dengan pendakwah memberi penjelasan kepada pihak lawan dengan menggunakan prinsip-prinsip dan kesimpulan logik agar dapat mereka merenungkannya, menerima kebenaran atau tidak menentang seruan dakwah lagi.

Fokus Isu Soalan

Saya sebelum ini banyak juga menerima email dan mesej seperti ini, tetapi semua email dan mesej seperti ini saya abaikan, sebab orang yang menyebarkan ini mencari keuntungan peribadi dan tiada fakta dan nas yang jelas. Kecualilah kalau mesej atau email berantai yang dihantar menceritakan isu-isu atau berita tentang peperangan Gaza, kuliah agama di masjid-masjid tertentu, jemputan perkahwinan, jemputan mendengar ceramah, memohon sumbangan, kata-kata hikmah dan sebagainya. Ini terpulanglah kepada kita untuk menyebarkan ataupun tak, sebab itu hak masing-masing. Dakwah juga berbentuk ajakkan dan penjelasan dan bukan perangkap sepertimana yang dinyatakan dalam email tersebut seperti :
” Saya bersumpah Demi ALLAH S.W.T , Demi ISLAM dan Demi ajaran AGAMA,
Saya akan menyebarkan mesej ini ke 15 teman2 saya..
Apabila Saya melanggar Sumpah saya ini, Maka MUSIBAH akan selalu menimpa saya…
Saya akan selalu GAGAL dlm usaha dan segala CITA-CITA takkan pernah terwujud.”
Saya lihat dari isi email yang awal memang dah bagus dan baik disebarkan kerana ini satu peringatan dan teknik dakwah zaman moden. Tetapi ia menjadi celaru apabila ada ayat sumpah pulak yang sekaligus memerangkapkan orang yang membacanya. Mengikut kaedah fiqh sumpah yang tidak menyebut “Wa Allah, Bil Allah, Tal Allah” tidak dosa dan tiada kifarah atau denda yang dikenakan. Lagipun orang yang membaca tidak jatuh sumpahnya kerana itu bukan datang dari keinginannya iaitu dari hati dan lidahnya dan itu secara perangkap sahaja. Boleh jadi juga ini adalah kerja jahat dari musuh-musuh Islam yang tidak henti-henti mencari teknik dan helah baru untuk menyesatkan orang Islam. Masalah ini saya tak mahu mengulas panjang sebab saya tiada bukti mengatakan bahawa ini semua kerja jahat musuh Islam.
Banyak lagi cara untuk berdakwah yang boleh dilakukan selain dari menghantar email atau mesej berantai ini. Kalau anda abaikan email dan mesej berantai ini pun tak jadi apa-apa masalah dan tak mendatangkan apa-apa musibah. Sebabnya kalau dilihat dari email tersebut tiada bukti nas atau dalil yang mengatakan kalau orang yang tak menghantar email atau mesej tersebut akan dimurkai Allah dan akan dikenakan bala bencana. Sebagai orang Islam yang bijak, anda buang sahaja kandungan sumpah tersebut dan hantarkan sebahagian email lagi yang tidak mengandungi sumpah laknat kepada kawan-kawan anda yang berdekatan, supaya ia dapat dibaca dan dimanfaatkan. Dalam masa yang sama, anda telah menyebarkan dakwah Islam kepada kawan-kawan anda dengan menggunakan konsep hikmah dan mauizah hasanah. Mudah-mudahan anda mendapat ganjaran yang setimpal dari Allah.
Agama Islam adalah agama yang benar dan tiada paksaan kepada sesiapa yang ingin memeluknya. Kaedah dakwah yang saya berikan di atas adalah paling cantik untuk pendakwah (da’i) amalkan, kerana ia bersesuaian pada bila-bila masa dan keadaan. Lakukan dakwah dengan kebijaksanaan, ilmu, nasihat,contoh tauladan yang baik dan berdialoglah dengan memberikan bukti-bukti yang kongkrit untuk menarik minat manusia mengamalkan ajaran Islam.
Kecualilah umat Islam yang tidak mahu melaksanakan ibadah wajib dan melakukan jenayah-jenayah yang besar seperti, mencuri, maksiat, zina, tidak menutup aurat, murtad dan sebagainya. Maka barulah digunakan pendekatan kekerasan dan ancaman kepada mereka yang melakukan kesalahan tersebut dengan berpandukan dalil Al-Quran dan Hadis. Sekian dari penjelasan saya untuk masalah ini, saya mohon maaf kalau ada apa-apa kesilapan dan kekasaran.

Thursday, 17 November 2011

Lagu Sahabat ...


nie lirik lagu najwa latif - Sahabat...


Kau lah yang selalu,
Selalu menemaniku,
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ,
Setia menunggu ku,
Kau lah yang satu,
Menjadi sahabatku.

Ku tahu ku kan selalu ada,
Pada dirimu,
Dan ku harap kau juga rasa begitu.

Kau lah yang selalu,
Selalu menemaniku,
Mendengar kisah pahit manis,
Hidup ku.

Kau lah yang di situ,
Setia menunggu ku,
Kau lah yang satu,
Menjadi sahabatku.

Kau lah yang selalu,
Selalu menemaniku,
Mendengar kisah pahit manis,
Hidup ku.

Kau lah yang di situ,
Setia menunggu ku,
Kau lah yang satu,
Menjadi sahabatku.

Sahabatku.

Lagu nie mmg best tringin lak nk karoke lagu nie tp x kuar lagi huhuhu
Moga2 dapat hehhe


Tuesday, 15 November 2011

hari nie...

Hari nie sngguh bosan
bak kata pepatah bosan dan bosan pi lah tdo haha
Mcam biase bangun pukul 11 pg..
hhehee
lepas tu sapu rumah den mls nk mop hri nie mood masih mengantuk sebab mimpi x abis lagi hahah
Lepas sapu bentang karpet than tgk tv..
Semua nie setiap hri aq buat dgn rajin dan gigih sekali biarpon dalam aty
" Malas yer aq nk buat"
hahahha
Lumrah idup nk wat cam ner sape suh benti kje an hahaha
Lagi 1 setiap hri aq akan bertemu dgn owg yg suka buli aq..
Hahahha sape lg ank buah aq name die Adeel..
Mmg degil hahha tp comel
Ape tah umur bru 2 tahun tp aq yg kne buli kelakar jer an nie muka die...

Nakal kan hehhehe...
muka jer comel hati garang tau...
huhuhu..
ok lah cau dulu...

Waktu kem di Poli...


Gambar kenangan selepas abis kem dekat negeri sembilan..
Macam2 berlaku tp ttp best sbb bersama kawan ku..
Kita owg dibahagikan beberapa kumpulan dan diletakkan khemah masing2..
Hari kedua disana ujan lebat berlaku..
semua khemah msuk air huhuhu
tp kne redah juga..
Lagi satu air pulak x ade mcm2 lor hehhe kne mndy air sngai sejuk gler
Pastu sewaktu lebat kita owg kene ddk dekat dewan..
Kat situ lg lah dahsyat2 sngguh..
Budak2 kne histeria...
Kenangan yang paling x pernah aq lalui ape yg aq tls tah hahah
Than terpakse tdo kat lantai tnpe selimut mmg sejuk rse mcm ape tah 
Ramai2 lak...tdo kat kerusi x selesa jd tdo kat lntai dgn kasut x buka kepala kemana badan kemana hahha
pagi2 semua sakit badan tp kne gak wat aktiviti..


Thursday, 10 November 2011

Sekarang....

Berjalan dgn penuh harapan walaupon hidup tidak selalunya bahagia.

Sedekahkanlah satu senyuman walaupon hatimu tidak lagi boleh bertahan.

Belajarlah memaafkan seseorang walaupon hatimu terluka.

Berhentilah memberikan alasan walau ingin menyatakan kebenaran.

Hiduplah dalam iman walaupun hidupmu penuh dugaan.

Berpeganglah kepada ALLAH biarpon dia tidak kelihatan.

Tetapi die Maha mengetahui lagi Maha mengerti.

Cerita Pada Masa Kini....

Assalammualaikum kepada semua yang membace blog sye nie...

Cerita masa kini ialah cerita remaja-remaja masa kini yang dipengaruhi oleh fesyen2 dan teknologi yang moden ini.
Tapi bukan itu isu yang saya nak sampaikan..
Sekarang dan kini ramai remaja perempuan yang bergitu bebas melakuan ape sahaja yang mereka suka sehingga terjebak yer mereka dalam perzinaa dan macam2 lagi...
Dan sekarang kita tahu yang kaum hawa lebih banyak berbanding kawa adam...
Oleh itu, sebagai kaum hawa janganlah melakukan sesuatu yang mendatangkan kejatuhan kepada semua kaum wanita di dunia nie...

Saya pon sebagai remaja dan juga inginkan kebebas untuk merasai alam keremajaan terfikir akan semua yang berlaku pada masa kini..
Banyak yang terjadi pada zaman kini yang kita semua tidak boleh jelaskan
Saya sangat2 terkilan akan kehidupan sekarang ini..
Berlakunya pembuangan anak lah dan paling saya x suka dgr nak bunuh2 anak lak..
Ape cer dwng nie otak x der ape belajar pandai2 tgk2 buat perkara yang x mendatangkan faedah pada diri sndiri dan keluarga...
Apa masalah tah bukan yer budak itu menyusahkan dwng pon sampai nk bunuh2 lak..
Baik x payah tunggu sampai sembilan bulan jer..
Budak2 tu x berdosa langsung npe lah dwng nie an...

Banyak dah saya tgk dekat tv lah berita lah mcm2...
Tak takut ker dwng pada alam akhirat nnty...
Dwng ingt dgn apa yang dwng lakukan didunia ini tidak akan dibalas pada akhirat nnty...
Apa dwng belajar tah...

Saya teringat dengan kawan saya swng nie..
Baik budi perkerti,sopan santun agama pon kuat dan kukuh..
Setiap hari pergi solat dekat surau dan menggaji sama2 dgn saya dan die lah satu2 yer owg yang
membaca al-quran dgn merdunya...
Saya ingin lagi janji kteorg bertiga bila dewasa nnty tapi semua musnah
Ini semua disebabkan nafsu yang datang...
Kawan saya mmg baik selalu bagi nasihat dan suka menolong owg..
Tapi lama kelamaan perangai die mnjadi2 disebabkan terpengaruh oleh kawan2 saya yang lain..
Nasib saya mmg baik sebab saya tidak suka berkawan dgn kawan2 saya...

Ada satu hari berlakunya satu masalah, rumah yang kawan saya dan keluargayer terbakar...
Ini semua disebabkan kelalain kawan saya dah lah kat rumah die ade adik yang kurang upaya..
Nasib baik x ade ape2 berlaku dan semuayer baik kembali..
Ayah kawan saya jatuh sakit selepas kebakaran itu..
Sampai tidak boleh bercakap dan berjalan ( angin asmah )
Selepas ayah yer sakit ibu die kne berkerja..
sebagai tukang sapu..
Tapi x per itu rezeki yang halal saya pon x kesah kawan dgn sape2...

Satu lah perkara yang berlaku keatas kawan saya...
Mak die telah dilanggar ole bus ketika sedang menyapu jalan..
Mak die terpakse ddk dirumah kerana kakiyer patah tp sekarang dah ok kembali...
Disebabkan banyak perkara yang berlaku kawan saya makin hari makin menjadi2..
Keluar malam2 dgn lelaki..
Makin hari perangai die terus berubah...
Dulu bertudung tapi sekarang tidak lagi..
Dulu rajin sekali kesurau tetapi sekarang tidak lagi..
Dulu suara die merdu dgn bacaan al-quran tetapi tidak kedengaran semua itu...

Saya selalu nasihat kat die tapi x menjadi langsung...
Kawan saya yang lain2 pon dah banyak bagi tahu die..
Die buat x tahu yer...
Sampai satu masa die dan keluarga die kne halau dari rumah sebab suda lama x byk sewa..
Oleh itu ayah yer dibawa balik kerumah sedara dekat ampang bersama2 dgn adik2 yang lain..
Kawan saya dan emak ddk ditempat lain...
Beberapa minggu kemudian ayahnya meninggal dunia...
Dan dibawa pulang ke indonesia

Die,mak dan adik last ddk ditempat lain iaitu rumah sewa pakwe die dekat ampang..
Disitu lah banyak perkara berlaku..
Tidak kuat iman dan nafsu bercampur2 menyebabkan kawan saya melakukan penzinaan..
Dan sekarang die dan pakwe suda bernikah sebelum anak dalam kandungan dilahirkan...
Sekarang saya tidak berjumpa dgn die kerana sebuk hal masing2..

Dan berharap hal yang demikian tidak berlaku kepada saya..
Dan menjadi pengajaran kepada diri sndiri supaya tidak terlalu mudah mengasihi seorang lelaki...
Kerana ia bukan mendatangkan kebaikan tetapi memudaratkan lagi keadaan..
Jangan sesekali biarkan air yang bersih menjadi keruh

Renung-renungkan dan selamat beramal :P
Sayang semua :)


Tuesday, 8 November 2011

APA RASANYA BERCOUPLE OR BERCINTA ???

Diwaktu alam persekolahan saya selalu terfikir kenapa owg kene bercinta dan bercouple??
Sye terfikir sehingga suatu hri saya bertanye dgn kawan2 sekolah saya...
" Best ker kwng nie bercouple2 " ??
" Pastu dwng cakap kalau nk tahu ko rase lah sendiri best ker x bercouple2 nie "....
Peh dalam aty saya ckp x hinggin aku nk bercouple2 buat dosa ade lah hahhaha ( Kata Hati )

Pada saya umo 15 kawan2 dari sekolah lama saya banyak yang dah bercinta2...
Saya lak x tau lah rase x hinggin bercouple2 nie baik belajar jer dari membazirkan duit untuk topup lah ape2 tah...
Ada juga kawan2 yang bercouple dgn budak2 kelas ade juga dgn owg2 yang dah dewasa...
Saya pon ade tanye lagi kat kawan swng nie...
" Ko couple gan sape "? pastu die jawap lah...
" Aku couple gan abang tu die kawan abang aq...hensem dah kerja lak tu boleh lah aq mintak die duit. "
Huhuhuhu ape tah dwng nie baik tak payah couple...
Dalam aty saya cakap biarlah mereka dgn cara mereka sendiri janji aq x terlibat sama malas nk layan..

Sewaktu saya Tingkatan 3 jugalah saya jadi penghantar surat dari kawan abang saya kepada kawan saya..
nape lah saya nie sengal sangat hahha ( fikiran x matang )... :P
Abang tu tua setahun dari kami die memang suka dengan kawan aq tu sebab kawan aq tu cantik,tinggi dan pandan mengawat heheh biasa lor budak2 baru nak naik an....
Saya juga ade baca dulu surat yang dwng berdua pas2...
Hhahah.... padan muka ko sape suh aq hantarkan surat kan dah kena kahkahakah...
Tp mmg kelakar lah surat yang dwng tulis tu sampai x teringat isi die hehehe....
Macam2 lah yang berlaku waktu sekolah lama aq...

Hehehe... waktu umo saya 16 saya kene tukar sekolah lain lak...
Waktu saya bertukar sekolah macam2 berlaku ade yang kelakar lah...
Sedih lah hehehhe budak2 lah katakan hehehe

Waktu Tingkatan 4 lah lagi lor budak2 makin nak naik kan...
Yang kelakar ade lak swng mamat nie suka kat aq..
Saya nie x lah cantik mana, comel pon x  dan tinggi lg lah hahaha
Die boleh lah tahan hensem yer penah gak die msg cakap die sayang saya...
Tapi bagi saya lah cakap jer sayang tp sayang ker hampeh...

Kumpulan saya nie pulak bercampur2 ade yang pandai ade yang sederhana pandai..
Nak dikatakan lah saya nie pandai lah hahhaha ( poyo)
Lagi satu saya nie mmg x suka layan budak2 lelaki yang playboy..
Budak yang suka sama saya tu dwng ckp playboy..
Terus aq x suka sama die..
Hehehe lg 1 ciri2 lelaki yang aq suka mmg x ade langsung sebab die isap rokok lg lah pantang...

Selepas abis SPM...
Saya dapat masuk IPTA iaitu Politeknik...
malam2 jer saya tgk ade jer yang tengah berdating dekat tepi longkang lah..
ape2 tah dwng nie Owg dtg sini nak belajar dei bercintan2 lak ape lor nk jadi...
Lagi 1 waktu dalam kelas lak ade ker dwng tnye aq ade pakwe ker x??
" Aq mne ade pakwe lor x caya suda "...pastu dwng cakap
"  Yer lah tu x nk bagi tahu lah tu an "
ade lak dwng nie ingin aq tipu ker...
" ko kan comel nape x ade pakwe lak tipu lah"
" malas lah aq nk cakap x ader pakwe lor"
Sebab sekarang aq nk tumpukan stdy jer bercinta2 nie x main lah...
Sampai sekarang aq malas nk bercinta...
Pernah memang pernah tp x nk lagi sebab dgn bercouple2 banyak dosa yang akan kita lakukan..
Macam berpegang tangan lah ape2 lah...
Oleh itu sekarang nie saya nak stdy betul2 dan berjaya tu sahaja ...
Ungkapan yang diamik dari blog sape tah...

Saya amat bersyukur kerana Allah melindungi saya yang jahil ini daripada mendekati bunga-bunga zina dan masih memberikan peluang pada saya untuk memandang dengan lebih dalam erti ISLAM. salah satu nikmat yang terbesar dari Allah.. 
Alhamdulillah. Allah itu Maha Besar. Allah Maha Agung. Allah segalanya.






Monday, 7 November 2011

Aku....

Assalammualaikum...

huhuhu lama x tulis2 nie..
Hari mood ok lah dri kebiasaan yer...
tp bosan dan boring tetap ade heheh..
Hari nie den nk kabor..
byk cter..
smlm hari raya haji..
Sye buat kek coklat dan koktel berkuah sedap tu hehhe
Smlm mmg penat sbb kne kms uma lah mcm2...
tp best bleh kurankan berat badan hahhaha
Hari nie macam bangang gak..
Ade no baru msuk kat dlm fon aq..
sape tah..
dah lah eja pon slh..
aq rse owg nie bukan owg malaysia..
bangla ker ape tah..
Nie yang buat aq nk tukar no baru hahah
tp biar jer lah jnji owg tu x kacau idup aq suda...
Ah dah lme x tls novel..
Huhuhu angan2 nk tulis novel tp mls nk tlis mcm mne tu hehhe..
tp Insyallah satu hari nnty aq cube eh..
Mintak2 lah ade bende yg aq nk tlis wktu wat novel tu..
Ok lah cau cin cun huhuhu


Nie pic Kebosanan hahah.....:P



Berjalan Bersama Kawan2 ku....

Pegi Makan Dekat Kedai Batu Di Desa Pandan
Pastu Jalan2 dekat Tesco Ampang hahaah
Gambar kenangan jalan2 bersama kawan2 memang seronok sngt2..
Biarpon sekali sekala berjumpe tp tetap best..
Saya sayang kamo sume....:P







Kenangan Bersama Kelas SPK 4B




KENANGAN SEM 1


Gambar nie sewaktu Hari Perdagangan bagi student kos SPP dan SPK.
Sem 1 lah permulaan kiteowg menjadi kawan walaupun tidak rapat sehingga kami semua menjadi
1 famliy ketika Sem 4 iaitu Sem akhir...


KENANGAN WAKTU SEM 2


Hari Perdagangan atau hari JPP...
Hari yang sangat2 seronok kelas pon x ade heheh
taon kedua kteowg bersama biarpon kadang2 ade yg bergado mcm2 lah tp tetap best huhuhu
Sem 3 kami semua perlu ke Latihan Industri
Dan selama 6 bulan kami tidak berjumpe tetapi itu tidak akan putuskn persahabatan yang tlh trjalin nie...


KENANGAN SEM AKHIR IAITU SEM4




Kekeluargaan yang terjalin bagi kami semua amat bermakna...
Kami gembira dan seronok dgn ape yg berlaku...