Saturday, 11 February 2012

Pesanan kepada anak2 perempuan yang kealam perkahwinan...



IMAM AL-GHAZALI

PeSaNaN KePaDa aNaK PeReMPuaNnYa Di HaRi PeRKaHWiNaNnYa
Anakku!

Engkau sekarang akan berpindah dari rumah tempat engkau dibesarkan.......
Dan akan berada di tempat tidur yang tidak engkau kenal,
Dan rakan hidup yang engkau tidak biasa dengannya.
Itulah suamimu,

Jadilah engkau sebagai tanah untuknya dan ia akan menjadi sebagai langitmu.
Jadilah engkau sebagai lantai untuknya dan
ia dapat kau jadikan tiangmu.
Jadilah dirimu ibarat seorang khadam kepadanya,
nescaya dia pula akan menjadi khadam kepadamu.

Jangan engkau memaksa-maksa apabila engkau meminta sesuatu daripadanya.....
Dengan cara demikian akan menjadi ia merasa benci padamu.
Jangan pula engkau menjauhkan diri nescaya ia akan melupakan engkau,
Dan kalau ia pula menjauhkan diri secara marah kerana sesuatu sebab yang tertentu,
maka yang eloknya jauhkanlah dirimu daripadanya semasa marah,

Peliharalah hidung,telinga dan matanya.....
Janganlah membiarkan dia menghidu sesuatu
Daripadamu melainkan yang harum,

Janganlah membiarkan dia mendengar sesuatu
Daripadamu melainkan yang baik,
Dan janganlah membiarkan dia melihat sesuatu
Daripadamu melainkan yang cantik belaka...

sEmOgA mNjAdi IsTeRi YG sOLeHah

Thursday, 26 January 2012

Ribut Solar



Ribut Solar bakal Melanda Bumi 2012


Tadi aku belek paper kosmo terbaca pasal Ribut Solar yang dikatakan akan melanda bumi pada Januari 2012. Apa yang dirisaukan adalah radiasi yang dilepaskan dan merupakan  yang paling kuat sejak ribut solar pada Mei 2005.
gambarributsolar20122 Ribut Solar bakal Melanda Bumi 2012
GAMBAR yang dirakamkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan pada 22 Januari lalu menunjukkan nyalaan solar di Hemisfera Utara di matahari.

Petikan Berita;

WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) – Beberapa pegawai cuaca angkasa lepas menyatakan ribut solar paling kuat dalam tempoh lebih enam tahun akan mengenai Bumi dengan pancaran radiasi akan berlaku.
Sebelum ini, radiasi ribut solar cuma mengganggu satelit dan mendatangkan masalah kepada angkasawan di angkasa lepas. Namun, ia juga boleh menyebabkan gangguan komunikasi pada pesawat yang berada di udara. Pusat Ramalan Cuaca Angkasa Lepas di negeri Colorado dalam satu kenyataan mengesahkan ribut solar itu berlaku pada pukul 11 malam (waktu AS) Ahad lalu.
Ahli fizik AS, Doug Biesecker berkata, perkara paling membimbangkan mengenai ribut solar adalah radiasi yang dilepas. Pancaran itu ,katanya, tiba di Bumi sejam kemudian. Hentaman radiasi itu dijangka berlarutan sehingga hari ini. Menurut Biesecker, tahap radiasi kali ini dianggap kuat tetapi radiasi lebih dahsyat pernah dikeluarkan beberapa ribut solar sebelum ini.
Radiasi kali ini adalah yang paling kuat sejak ribut solar pada Mei 2005. Plasma yang keluar dari matahari ekoran ribut solar berkenaan pula tiba di Bumi semalam. Ia dijangka menyebabkan gangguan pada grid elektrik di Bumi. – Agensi

Saturday, 14 January 2012

Sekarang....

Assalammualaikum.....
Lama x buka blog..
xtau ape nk cerita dah...
Mcm2 yg berlaku dari mula2 msuk kat poli Psp sampai sekrang...
Apa yang nk dicerikan dulu...
Ahhhhhhhhh....

Ingat suda nie sedih sngt2...
Hari Khmis 13.01.2012 pukul 3lbh kot kat Poli psp Bilik kuliah 8 kot...
Time tu Allah jer yg tau ape yg aq rse...

HUuhuhu...
Mula yer kls akaun yang aq x pasti aq suka belajar atau x????
Aq ragu2 tuk belajar akaun sedangkan dah 2 tahun aq blejar bende tu...
Lect akaun yang ajar aq tu masuk lambt n die ade bg kerja kat ktworg sume iaitu dgn membuat soalan no.3...
Mula2 aq sure tuk buat tp lama2 aq rse mcm dah putus asa trus..

Yer lah aq tnye jer dwng buat bodo jer...
Aq tau dwng tu smart n pandai tp x kan aq tnye sikit pon x leh nk jawab kot..
Time tu gak mood aq tuk belajar ilang dgn serta berta lah ssh nk ckp panjang2...
Aq duk sebelah A...
tnye die ok lah die jawab biarpon die x smart( pandai) sama mcm aq tp die bantu aq gak..
Yg lg swng lg dahyat...
xtau lah aq nk kata mcm mne...

Aq rapat gak gan die...
Tp klau ttime stdy akaun nie mood die mmg mcm sengal jer..
tp aq x kesah nnty aq cube belajar sndiri swng2 tuk berjaya...
Blik dri kls aq cll ecah than trus menangis..
Yer lor x tahan aq..
aq dah lah x pandai bukan nk ajar buat bodo jer dnwg nie..
Dulu2 wktu kat poli melaka sume ajar aq..
Sbb dwng tau aq nie x pandai akaun..
rndu sngt2 gan dwng bukan mcm skg tnye sikit jer muka dah lain mcm..

Huhuhu mls nk cerita panjang2..
nnty ade jer yg terasa lak an..
hahha biarlah aq mmg mcm nie ape bleh buat...
huhuhu malam2 makan nasi siang2 x tau nk mkn ape hahhaha...
Good nite blog ku sayang kamo...